Røde druer

 

I Portugal har man en imponerende” samling” af druesorter. Det skønnes at der er et sted mellem 200-300 druesorter hvoraf størstedelen kun findes i Portugal. Druerne dyrkes i områder med meget forskellige jordbundsforhold lige fra det meget sandet til skifer. De forskellige områder kan derudover have meget forskellige temperatur, fugt, og nedbørsforhold, hvilket resultere i mange forskellige vine, der hver har sit særpræg. Selv i Douro dalen er der store variationer i temperatur, fugt, nedbør, sol afhængig hvor i dalen druerne dyrkes.

 

Her kan du læse om nogle de mest anvendte røde druer, som anvendes i portvine og rødvine i vores sortiment.

 

Af de mange tilladte druer, er de følgende 5, dem som anbefales som mest egnede til portvin. Derudover anvendes de også i stort omfang til rødvin.

 

Touriga Nacional

Touriga Nacional er en fantastisk drue som af mange anses for at være den bedste druesort i Portugal og i samme liga som f.eks. Pinot Noir og Cabernet Sauvignon. Touriga Nacional dyrkes i stor stil i Douro dalen og anvendes både i de skønne portvine og i mange lækre rødvine.

Touriga Nacional er en tykhudet mindre drue, hvor skindet er meget rigt på farve og tanniner. Det tilfører vine en lækker struktur og et potentiale til at kunne udvikle og holde sig i mange år. Derudover har druen også en dejlig intens smag med noter af modne solbær, hindbær og er samtidig blomsteragtig. Endvidere kan der være interessante hints af lakrids og urter i smagen.

 

Touriga Franca

Touriga Franca er en skøn drue der ofte anvendes til især portvin, men også i høj grad til rødvine fra Douro dalen. Udover gode egenskaber så er vinen også modstandsdygtig over for skadedyr og sygdomme, hvilket gør udbyttet ca dobbelt så højt som Touriga Nacional. Alt dette gør at druen er ideel til de hårde betingelser i Douro dalen og er nok også derfor, det er den drue, der er mest plantet i Douro.

Touriga Franca bidraget med dejlige noter af brombær, roser og vilde bloster. Derudover har den tanniner der er fløjlsbløde, hvilket både giver vinen aldringspotentiale men også gør at vinen kan drikkes forholdsvis ung. Vine med stort indhold af Touriga Franca er ofte intense i farven og fyldige men alligevel elegante. Druen ses ofte i blended vine sammen med Touriga Nacional og Tinta Roriz (også kendt som Tempranillo).

 

Tinta Roriz

Tinta Roriz, der også kaldes Tempranillo i Spanien, er en populær smagfuld drue, med godt høstudbytte. Den kan være med til at skabe smagfulde livlige vine med masser af elegant smag af bær kombineret med en krydret smag. Vine har en balance af elegance og robusthed. Typiske smagsnoter er kirsebær, blomme samt hints af læder, cedertræ og vanilje.

I Douro dalen blandes de ofte sammen med druesorterne Touriga Nacional og Touriga Franca, mens du i Spanien kan finde mange vine lavet på 100% Tinta Roriz (Tempranillo).

 

Tinta Barroca

Tinta Barroca er en de mest anvendte druesorter i Douro dalen. Denne druesort har et naturligt højt sukkerindhold og et højt høstudbytte. Den bliver netop derfor ofte anvendt i portvine, hvor den er en ideel komponent og komplimentere de øvrige druesorter

Tinta Barroca indgår også i produktionen af rødvine, men næsten altid i blended vine, hvor den bidrager med en mørk farve, noter af kirsebær og få tanniner.

 

Tinta Cão

Denne druesort har alt været brugt i Doruo dalen til produktion af Portvin. Det er en tykskindet drue som samtidig har en rigtig god sukker/syre balance. Det tykke skind giver mange tanniner og en god farve til vinen, lidt ligesom Touriga Nacional.  Når Tinta Cão anvendes, er det ofte i blends med netop Touriga Nacional men også Tinta Roriz og flere andre. Druen er med til at give intense holdbare vine med god struktur og med lidt noter af blomster. Druen modner typisk senere end de øvrige druer, og høstudbyttet er i den lave ende, hvilket gør at man godt kan formode at druen bliver anvendt mindre og mindre.

 

 

Vil du vide mere om disse druer, så prøve at smage et udvalg af vores vine og prøv at se om du kan genkende de forskellige druers karististika . Uanset hvad skal det nok blive interessant og jo mere du smager jo hyggeligere bliver det formentlig også wink