I Portugal har man en imponerende” samling” af druesorter. Det skønnes at der er et sted mellem 200-300 druesorter hvoraf størstedelen kun findes i Portugal. Druerne dyrkes i områder med meget forskellige jordbundsforhold lige fra det meget sandet til skifer. De forskellige områder kan derudover have meget forskellige temperatur, fugt, og nedbørsforhold, hvilket resultere i mange forskellige vine, der hver har sit særpræg. Selv i Douro dalen er der store variationer i temperatur, fugt, nedbør, sol afhængig hvor i dalen druerne dyrkes.

 

Nedenfor har vi beskrevet nogle af de mest anvendte hvide druer, som anvendes i vinene i vores sortiment.

  

Hvide druer

 

Gouveio (Real)

Gouveio der også kaldes Gouveio Real er en drue fra Douro dalen, men som nu findes mange steder i Portugal. Den skaber et godt grundlag for at kunne producere vine som er friske, livlige med dejlig frisk og passende syre.

Druen har giver typisk dejlige noter af citrus, fersken og anis som til sammen skaber en god balance og en halvtør vin. Normalt giver den et ganske godt høstudbytte, men for meget regn kan dog skabe udfordringer for den. Hos Portvin og Lækkerier har du mulighed for at smage denne drue som en enkeltdrue hvidvin.

 

Malvasia Fina

Malvasia Fina er drue der bruges både i portvine og i hvidvine i Douro. Det er en meget gammel druesort der har gået under forskellige navne afhængig af hvor den blev dyrket og hvem man talte med.

Malvavisa Fina bidrag til vinen med en god basis, friskhed og en smule kompleksitet. Der kan være nogle af lidt bi-voks, muskat samt et snert af røg. . Ofte anvendes Malvasia Fina i et blend med andre druesorter, men når den laves som en enkeltdrue vin, så er den ofte en rigtig dejlig vin til at hygge med på terrassen. Vi synes faktisk også den går rigtig fint til lidt lækker mad. Hos Portvin og Lækkerier har du mulighed for at smage denne drue som en enkeltdrue hvidvin.

 

Viosinho

Viosinho er en rigtig dejlig drue der bruges mere og mere i Douro. Uanset om det er en portvin eller hvidvin så tilføjer dem vinen en dejlig fyldighed og friskhed samt kan give blomsteragtige noter samt noter af citrus og abrikos.

Denne druesort indgår ofte i blends for netop at tilføre disse egenskaber. Som enkeltdrue vin er den god som hyggevin, men kan sagtens serveres til lidt god mad. Du har hos os muligheden for at smage denne drue som enkeltdrue hvidvin, men den indgår f.eks. også i vores reserva hvidvin fra Seara d´Ordens.

 

Rabigato

Rabigato er en meget dejlig drue som normalt kun anvendes i blends i hvidvin eller i hvid portvin. Den bidrag med fyldighed og dejlig frisk syre og er meget mineralsk. Samtidig kan Rabigato give lidt noter af appelsin og et snert af akaciehonning.

Rabigato indgår i vores lækre Reserva hvidvin 2017 fra Seara d’Ordens .

 

Fernão Pires

Fernão Pires er en af de mest anvendte druer i Portutal og den bliver også anvendt i Douro, primært i blendede vine både hvidvine og portvine.. Den har ofte mange forskellige noter såsom citrus og appelsin samt diverse blomster f.eks. roser. Hos Portvin og Lækkerier indgår den både i vores dejlige terrassevin Carqueijal hvidvin 2018 fra Seara d’Ordens  samt i den skønne fadlagret Reserva hvidvin 2017 fra Seara d’Ordens

 

 

Vil du gerne lære mere om disse druer, så kan du f.eks tage et smut til Portugal, men først synes vi da at du skal taget og  smage et udvalg af vores vine . Se om du kan genkende karististika fra de forskellige druesorter i vinene. Det kan både være interessant og ikke mindst give et godt udgangspunkt for hygge med venner eller familie.smile

 

Billede3